دسته : مدیریت
فرمت فایل : word
حجم فایل : 1107 KB
تعداد صفحات : 218
بازدیدها : 424
برچسبها : سبک رهبری سبک رهبری دانشی سیستم اطلاعات منابع انسانی
مبلغ : 9000 تومان
خرید این فایلپایان نامه برای دریافت درجه ی کارشناسی ارشد ( رشته : مدیریت دولتی گرایش: مدیریت سیستم های اطلاعاتی عنوان: بررسی رابطه بین سبک رهبری دانشی با میزان به کارگیری سیستم اطلاعات منابع انسانی در دستگاه های اجرائی شهر کرمان
The Study of Relationship Between Leadership Style of Knowledge and the Application of Human Resource Information System in the Government Agencies in Kerman
هدف از این پایان نامه بررسی رابطه بین سبک رهبری دانشی با میزان به کارگیری سیستم اطلاعات منابع انسانی در دستگاه های اجرایی شهر کرمان در سال 1392 می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل مدیران و معاونین دستگاه های اجرائی به تعداد 174 نفر و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 120 نفر در 60 دستگاه اجرائی می باشد.این تحقیق از نظر هدف جزو تحقیقات کاربردی و از نظر ماهیت و روش جزو تحقیقات توصیفی از نوع همبستگی می باشد. ابزار اندازه گیری دو پرسشنامه سنجش سبک رهبری دانشی و پرسشنامه سنجش سیستم اطلاعات منابع انسانی است که میزان روایی و پایایی پرسشنامه ها در حد قابل قبولی برآورد شد. میزان روایی پرسشنامه سبک رهبری دانشی 88 صدم، میزان روایی پرسشنامه سیستم اطلاعات منابع انسانی 93 صدم، پایایی سبک رهبری دانشی 89 صدم و پایایی سیستم اطلاعات منابع انسانی 94 صدم می باشد. برای آزمون فرضیات از ضریب همبستگی کندال و اسپیرمن از طریق نرم افزار SPSS انجام گردید. با توجه به نتایج به دست آمده، مشخص می گردد که بین سبک رهبری دانشی با میزان به کارگیری سیستم اطلاعات منابع انسانی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. بین سبک رهبری دانشی با میزان به کارگیری سیستم اطلاعات منابع انسانی با حضور متغیرهای تعدیل کننده (سن، جنس، وضعیت تأهل، میزان تحصیلات و سابقه کار) همبستگی وجود دارد. از این رو، پیشنهاد می گردد تا مدیران و معاونین سازمان ها در انجام کارهای خود از سیستم اطلاعات منابع انسانی استفاده کنند.
بیان مسئله
یکی از ابزارهای مهم در نظام مدیریت منابع انسانی، به ویژه در سازمان های بزرگ سیستم اطلاعات مدیریت منابع انسانی است. این سیستم اطلاعاتی قادر است تا با استفاده از پایگاه های داده در رابطه با نیروی انسانی سازمان، اطلاعات مورد نیاز را برای تصمیم گیری مدیران میانی و مدیران ارشد سازمان در رابطه با مدیریت منابع انسانی سازمان فراهم سازد.
در نگاهی سیستمی می توان گفت که این سیستم اطلاعاتی، می تواند به عنوان زیر سیستم در سیستم اطلاعات مدیریت سازمان مطرح باشد و خود نیز به عنوان یک سیستم، شامل دروندادهایی از داده های مرتبط با نیروی انسانی و بروندادهایی است که جهت برنامه ریزی های لازم در سطوح مختلف مدیریت سازمان مورد استفاده قرار می گیرد.
در رویکرد استراتژیک به مدیریت منابع انسانی، مدیران منابع انسانی برای گردآوری اطلاعات بیشتر و کارآمد درباره کارکنان سازمان و افزایش سهم خود در دستیابی به اهداف استراتژیک سازمان تحت فشار هستند. به این ترتیب مدیریت منابع انسانی باید سریع تر، دقیق تر و بهره ورتر از پیش باشد. ازسوی دیگر، رشد ابعاد و عملیات سازمان، همچنین عدم تمرکز، و توزیع وظایف سنتی مدیریت منابع انسانی در میان مدیران عملیاتی، دستیابی به خواسته های فوق را بدون داشتن ابزار مناسب غیرممکن کرده است. روش ها ی سنتی دیگر قادر به پاسخگویی به این خواسته های فزاینده نیستند. از اینرو به منظور تحقق خواسته های فوق، سیستمهای اطلاعات منابع انسانی به عنوان ابزاری اساسی در خدمت مدیران درآمده اند.
امروزه یکی از مشکلات، عدم به کارگیری سیستم اطلاعات مناسب است. سیستم های اطلاعات مدیریت، توانایی پردازش اطلاعاتی در زمینه های جمعیت شناسی، آموزش، اشتغال و همچنین عوامل موثر بر عرضه و تقاضای نیروی کار دارند که در نهایت در زمینه برنامه ریزی نیروی انسانی کاربرد فراوانی خواهند داشت. مدیران با داشتن اطلاعات مورد نیاز از طریق مدیریت آینده ساز می توانند قبل از شروع هر بحرانی برای رویارویی با مشکلات در حال و آینده آماده شوند.
اگر تا چندی پیش مدیریت دانش موضوع جالب توجهی در کانون های تفکر بود، اکنون سخن از رهبری دانش به میان آمده است و توجه اندیشمندان فعال در قلمروهای مدیریت و اطلاع رسانی را به خود جلب نموده است. البته این دو موضوع جدای از یکدیگر نیستند و در بسیاری از مباحث همپوشانی دارند. رهبری دانش حاکی از تغییر چشمگیر چالش های فرا روی مدیران طی سال های اخیر است.
یکی از وظایف مهم مدیریت رهبری است. اولین وظیفه رهبری بیان دور نما و ارزش ها در یک سازمان است. رهبری در مفهوم سازمان آن به عنوان جزئی مجزا و مستقل از مدیریت طرح نبوده، بلکه یکی از وظایف عمده و اصلی آن به شمار می آید.
نیاز جامعه به رهبران و عملکرد آنان امری بدیهی است. تاثیر رهبران اثر بخش، بارها و بارها در مقیاس ملی در تاریخ هر کشور و در مقیاس محلی در گذشته هر سازمان به وضوح نمایش داده می شود، سازمان بدون رهبری اثر بخش با مشکل روبه روست. از اینجاست که اهمیت رهبری خوب، همیشه مورد نظر بوده است.
بدون شک رهبران دانش شکل جدیدی از مدیران سازمانی هستند. این مدیران کاملاً در چارتهای مرسوم سازمانی نمی گنجند. این دسته از مدیران اغلب در نقاط اتصال درون سازمان ها و درست در مرز اشتراک بخش ها و واحدهای سازمانی یافت می شوند. پست های فرماندهی و کنترل سازمان نیز معمولاً خالی از این نوع مدیران نیستند.
ارائه تعریفی برای رهبر دانش مستلزم پذیرش و داشتن درک واقع بینانه از این عنوان است. همچنین مستلزم آن است که یک فرد فرهیخته به هنگام شنیدن این اصطلاح، مسؤولیت های مدیریت دانش را متمرکز بر توسعه کارکردها و راه حل های مدیریت دانش در نظر آورد.
تجزیه و تحلیل رهبری دانش نشان داد که ابعاد رهبری دانش عبارتند از:
1- راهنمایی جهت یادگیری
2- ایجاد جوی برای کمک به یادگیری
3- حمایت از فرآیند یادگیری در سطح گروهی و فردی.
وظایف اصلی و نقش اصلی یک رهبر به عنوان تسهیل کننده یادگیری در واحد خود است .علاوه بر این، ابعاد رهبری دانش را می توان به عنوان اهداف اصلی در هدایت فعالیتهای یک رهبر در نظر گرفت.
رهبری دانش به عنوان یک فرایندی تعریف شده است که در آن یک فرد دیگر اعضای گروه را در فرایند یادگیری مورد نیاز برای رسیدن به اهداف گروه و یا سازمانی حمایت می کند.
منابع انسانی ارزشمندترین و مهمترین دارایی یک سازمان است نیروی انسانی را باید به عنوان مهمترین سرمایه یک سازمان دانست که نقش کلیدی و مهمی در دستیابی سازمان به اهدافش دارد.
با توجه به مطالب ذکر شده این تحقیق بر آن است که مشخص کند که بین سبک رهبری دانشی با میزان به کارگیری سیستم اطلاعات منابع نسانی رابطه وجود دارد.
به طور خاص، فن آوری اطلاعات در تمرکز خود روی کانال اطلاعات برای پردازش اطلاعات می تواند به عنوان یک ابزار و به عنوان یک تابع از رهبری دانش دیده شود.
با توجه به مطالب فوق سوال اصلی تحقیق عبارت است از: آیا بین رهبری دانشی با میزان به کارگیری سیستم های اطلاعات منابع انسانی در دستگاه های اجرائی شهر کرمان رابطه وجود دارد یا خیر؟ که پاسخ به این سوال نیازمند یک کار عملی و تحقیقاتی می باشد.
اصطلاح رهبری ابتدا به وسیله هنری فایول تحت عنوان جهت دهی یا دستور دهی به عنوان یکی از وظایف پنج گانه مدیریت مطرح شد، سپس واژه هدایت به عنوان معادل فارسی این عبارت وارد متون مدیریتی گردید و امروزه از واژه رهبری به جای هدایت و جهت دهی استفاده می کنند.
رهبری پدیده ای پیچیده است و شامل رهبر و خصوصیات وی، پیروان و ویژگی های آنان و شرایط و موقعیت می باشد. بعضی از پژوهشگران رهبری، روی شخصیت، خصوصیات فیزیکی و یا رفتار های رهبری تمرکز دارند، برخی روی روابط رهبر و پیروان و تعدادی هم روی اینکه چگونه جنبه های مختلف یک موقعیت بر رفتار رهبران تاثیر می گذارد، توجه دارند.
مفهوم رهبری از ابعاد مختلفی مورد بحث و بررسی قرار گرفته است بدین صورت که گروهی رهبری را بخشی از وظایف مدیریت می دانند و گروهی دیگر معتقدند رهبری نسبت به مدیریت مفهوم وسیعتری دارد و عبارت است از توانایی ترغیب دیگران به کوشش مشتاقانه جهت هدف های معین. پس رهبری فعالیتی است که مردم را برای تلاش مشتاقانه در جهت کسب اهداف گروهی تحت تاثیر قرار می دهد و برخی نیز به تحت تاثیر قرار دادن دیگران جهت کسب هدف مشترک رهبری می گویند.
برخی از تعاریف رهبری عبارتند از :
* فرآیند رهبری با رفتن یک گروه مشخص به دنبال یک فرد مشخص برای تحقق پذیری اهداف مشخص پدید می آید.
* رهبری عبارت است از تاثیر گذاری نه قدرت و اقتدار.
* رهبری استفاده از جبر و زور را شامل نمی شود و مدیری که برای هدایت فعالیت های زیر دستانش به زور متوسل می شود اعمال رهبری نمی کند. یعنی همانطور که در گذشته گفته شد یک مدیر و یا یک سر پرست ممکن است رهبر باشد و یا نباشد. همچنین لازم به یادآوری است که ویژگی های که به رهبر دست داده می شود ممکن است ویژگی هایی باشند که رهبر حقیقتاً از آن ها بر خوردار است یا ممکن است رهبر فقط تصور کند که دارای چنین ویژگی هایی می باشد.
* رهبری رابطه ای است که در آن یک شخص، رهبر ؛ دیگران را از روی میل، به کار کردن با همدیگر درباره وظایف مربوطه، وا می دارد تا به آنچه که می خواهد نائل شود.
* رهبری ابتکار فعالیت هایی است که منجر به تعیین الگوی سازگار تعامل گروه، به سوی حل مسائل متقابل گردد.
* رهبری عبارت است از توانایی ایجاد حالتی در کارکنان که با اعتماد به نفس و علاقه مندی انجام وظیفه نمایند.
* رهبری عبارت است از عمل تاثیر گذاری بر افراد به طوری که از روی میل و علاقه برای هدف های گروهی تلاش کنند.
* رهبری را فرآیندی گویند که ضمن آن مدیریت سازمانی می کوشد تا با ایجاد انگیزه و ارتباطی موثر انجام سایر وظایف خود را در جهت تحقق اهداف سازمانی تسهیل کند و کارکنان را از روی میل و علاقه به انجام وظایفشان ترغیب کند.
* رهبری عبارت است از بکار بردن اختیار و تصمیم گیری.
* رهبری مجموعه فرایند هایی است که سازمان را در موقعیت برتر قرار می دهد یا آن را به نوعی با تغییر شرایط سازگار می کند. رهبری آینده را برای آن ها بوجود می آورد که علی رغم وجود موانع به آن دست یابند.
با توجه به تعاریف ذکر شده و دیگر تعاریف های موجود در مورد رهبری می توان چنین نتیجه گیری کرد که همگی توافق دارند که رهبری مستلزم نفوذ کردن و تاثیر گذاردن بر افراد است.
نگرش سیستمی به جهت جامعیت بالقوه، به یکپارچگی و هماهنگی اطلاعات موجود در سازمان کشیده می شود و عالیترین نمود نگرش سیستمی به سازمآن ها، به استقرار سیستمهای اطلاعات مدیریت منجر می شود. این سیستمها که گرد آوری و سازماندهی داده ها و تولید اطلاعات و انتقال آن را به مدیران به انجام می رسانند،همچون ناظری مقتدر در تمامی سطوح سازمآن ها حضور یافته و حیطه معرفتی مدیر را توسعه داده و بینش وی را برای اتخاذ تصمیمات صحیح مهیا می سازد.
به علت گستردگی و پیچیدگی موجود در سیستمها، مدیران اطلاعات و متخصصان اطلاعاتی به سیستمهای اطلاعاتی یعنی سیستمهایی که به کمک ابزار های رایانه ای و فن آوری اطلاعات به گرد آوری اطلاعات و پردازش سیستم ها می پردازند روی آورده اند. البته سیستم های اطلاعاتی به آن نقطه نرسیده اند که بتوانند فکر کنند، برنامه ریزی کنند و به چگونگی تغییرات واکنش دهند. هنوز چندین اتاق برای افراد که این سیستم ها را اداره می کنند وجود دارد. باید توجه داشت که فقط یک اقلیت کوچکی از این افراد عملاً سیستم های رایانه ای یا سیستم های فن آوری اطلاعات را طراحی می کنند. تعدا ز یادی از این افراد کاربر نهایی هستند مانند مدیران، کارکنان اداری و دیگران که از رایانه در زمینه های شغلی خود استفاده می کنند.
انبوه اطلاعاتی که در پایگاههای داده شرکتها ذخیره می شود اکثراً آنقدر زیاد هستند که برای مدیران، بی معنی ( و غیر قبل استفاده ) می شوند. این آثار ناشی از هرج و مرج در حجم انبوه اطلاعات، نیاز به یک سیستم اطلاعاتی برای رده بندی و تقسیم بندی آن برای استفاده هر چه بیشتر از آن را مبرا می سازد.
سیستمهای اطلاعاتی ریشه در تصاویر غارها دارند و اعضای یک قبیله با استفاده از این سیستمهای بسیار اولیه داد و ستد های خود را انجام می دادند. وقتی میزان دادوستدها اندک و تعداد افرادی که بایکدیگر ارتباط برقرار می کنند انگشت شمار باشد میتوان کارهارابا استفاده از این سیستمها انجام داد، اما چنانچه میزان معاملات افزایش افزایش پیدا کند و افراد بیشتری نیز در این فعالیتها در گیر شوند سیستمهای مورد استفاده باید به مراتب پیشرفته تر باشد.
باید توجه داشت که سیستم های اطلاعاتی با مدیریت اطلاعات تفاوت دارند، بطوریکه سیستم های اطلاعاتی در خدمت مدیریت اطلاعات تحت عنوان سیستم های اطلاعات مدیریت قرار گرفته و از آن استفاده می کند. سیستمهای اطلاعاتی به معنی گرد آوری، ذخیره، پردازش، پردازش اشاعه و استفاده از اطلاعات است این مساله به نرم افزار و یا سخت افزار محدود نمی شود بلکه اهمیت انسان و هدفهایش را در استفاده از فن آوری، ارزشها و معیار هایی که در این انتخاب به کار می رود، همچنین ارزیابی نهایی از اینکه این ابزار وسیله ی برای رسیدن به هدفهایش بوده اند یا خیر را در بر می گیرد. در صورتی که هدف از مدیریت اطلاعات ارتقای کار آیی سازمان از طریق تقویت تواناییهای آن برای برآوردن نیاز های درونی و برونی آن در یک وضعیت فعال و پویا، تثبیت شده است. امروزه مدیران ارزش رقابتی و استراتژیکی سیستمهای اطلاعاتی را به خوبی تشخیص می دهند. در میان سرمایه های یک سازمان اعم از نیروی انسانی، و برای تماس و اطلاع رسانی از سیستم های کامپیوتری استفاده می شود. این سیستم اطلاعاتی موجب خواهد شد که تماس های بین مقامات بالا و پایین سازمان با کارایی بیشتری صورت گیرد. برای مثال، رئیس شرکت معروف مایکرو سافت، از طریق سیستم پست الکترونیکی شرکت، به صورت منظم با کارکنان در تماس است ؛ او هر روز به تعداد زیادی از پیام ها پاسخ می دهد. در شرکت زیراکس هر ماه از 40 هزار مشتری نظر خواهی می شود، این داده ها جمع آوری و خلاصه می شوند و نتیجه به مقامات بالای سازمان داده می شود...
چکیده
فصل اول (طرح مسئله)
مقدمه
عنوان تحقیق
بیان مسئله
اهمیت و ضرورت تحقیق
قلمرو تحقیق
تعاریف واژه ها، مفاهیم و متغیرها
فصل دوم ( مروری بر ادبیات موضوع)
مقدمه
بخش اول: سبک رهبرری دانشی
مفاهیم و تعاریف رهبری
تعاریف رهبری
تفاوت رهبری با مدیریت
خصوصیات رهبری
انواع رهبری
رهبران اجتماعی
رهبران افکار (اندیشه سالاران و فیلسوفان)
رهبران اداری
رهبران مستقیم
رهبران غیر مستقیم
رهبران هوا خواه
رهبران سیاسی
رهبران علمی
رهبران مردم سالار
رهبران خود کامه
رهبران پدر سالا
رهبران مذهبی
وظایف رهبری
مهارت های رهبری
نظریه ها و مکاتب رهبری
نظریه های خصوصیات فردی یا ویژگی های شخصی رهبری
تئوری های رفتاری ( نگرشی)
تحقیقات دانشگاه آیوا
مطالعات رهبری در دانشگاه میشیگان
تحقیقات رهبری دانشگاه ایالتی اوهایو
شبکه مدیریت یا شبکه سبک سنج مدیریت
سبک های رهبری لیکرت
تحقیقات اسکاندیناوی
مطالعات پویایی شناسی گروهی
نظریه های اقتضایی یا موقعیتی
تئوری پیوستار رهبری تاننیوم و اشمیت
تئوری رهبری اقتضایی فیدلر
ارزیابی مدل فیدلر
تئوری رهبری مسیر - هدف
ارزیابی مدل مسیر هدف
تئوری رهبری مبتنی بر موقعیت
مدل و تئوری اثر بخشی رهبری
مدل استینسون - جانسون
تئوری مبتنی بر تبادل نظر رهبر با اعضا
مدل هنجاری رهبری
تئوری رهبر وظیفه ای یا متمرکز بر فعالیت
تئوری های نوین رهبری
تئوری جانشین های رهبری
تئوری اسناد رهبری
تئوری رهبری عملی و خلاق (باس)
تئوری مهارت رهبری (بوید)
تئوری قدرت مرجعیت (هاوس)
تئوری رهبری فرهمند
تئوری سازش و واکنش
تئوری ارتباط عمودی نفره (VDL)
تئوری رهبری تیمی
تئوری رهبری تحول گرا
ویژگی رهبران تحول گرا
تئوری سبک رهبری دانشی
چه کسی رهبر دانشی است؟
انواع رهبران دانشی
اصول رهبری موفق
بخش دوم: سیستم اطلاعات منابع انسانی
سیستم اطلاعات مدیریت
تکنولوژی پیشرفته اطلاعاتی
کاربرد تکنولوژی پیشرفته
مشارکت بیشتر در تصمیم گیری
افزایش سرعت در تصمیم گیری
افزایش سرعت در شناسایی مسائل
طرح ریزی سازمان
کاهش ارتفاع هرم سازمان
تمرکز یا عدم تمرکز بیشتر
بهبود هماهنگی
شرح دقیقتری از وظایف
افزایش کارکنان متخصص
مزایای به کارگیری سیستم های اطلاعات مدیریت
مزایای مستقیم
مزایای غیر مستقیم
تعریف سیستم اطلاعات منابع انسانی
اجزای اصلی سیستم اطلاعات منابع انسانی
روند تکال سیستم اطلاعات منابع انسانی
مراحل اصلی تهیه سیستم اطلاعات منابع انسانی
ویژگی های سیستم اطلاعات منابع انسانی
ابعاد سیستم های اطلاعات منابع انسانی
تحلیل سازمانی
بانک داده
مدیریت اطلاعات
اطلاعات مورد نیاز جهت تجزیه و تحلیل منابع انسانی داخلی
اطلاعات مورد نیاز جهت تجزیه و تحلیل محیطی
نگاه سیستمی
نقش و اهمیت سیستم اطلاعات مدیریت منابع انسانی در سازمان
از دیگر مزایای سیستم اطلاعات منابع انسانی می توان به موارد زیر اشاره کرد
کمک به فرآیند تصمیم گیری
تسهیل و بهینه سازی نظارت و کنترل
تسهیل فرآیند مدیریت منابع انسانی
وحدت رویه
صرفه جویی و بهره وری
تمرکز زدایی
مشکلات و موانع به کارگیری سیستم اطلاعات منابع انسانی
بخش سوم: بررسی تحقیقات انجام شده در داخل و خارج از کشور
بخش چهارم: بررسی چارچوی نظری، مدل مفهومی، مدل تحلیلی و فرضیات تحقیق
چارچوب نظری تحقیق
مدل مفهومی تحقیق
مدل تحلیلی تحقیق
فرضیات تحقیق
خلاصه
فصل سوم (روش پژوهش)
مقدمه
روش تحقیق
فرایند تحقیق
جامعه آماری
حجم نمونه و روش نمونه گیری
ابزار جمع آوری داده ها
روایی و پایایی ابزار سنجش
روش گردآوری داده ها
روش تجزیه و تحلیل داده ها
فصل چهارم (تجزیه و تحلیل داده ها)
مقدمه
توصیف ویژگیهای فردی آزمودنیها (بررسی ویژگی های عمومی)
توزیع فراوانی وضعیت سن آزمودنی ها
وضعیت متغیرهای تحقیق
نمره متغیر سبک رهبری دانشی و مؤلفه های آن
بررسی توزیع متغیر سبک رهبری دانشی و مولفه های آن
وضعیت متغیر به کارگیری سیستم اطلاعات منابع انسانی
وضعیت مؤلفه های متغیر به کارگیری سیستم اطلاعات منابع انسانی
وضعیت مولفه تحلیل سازمانی
وضعیت مولفه بانک داده
وضعیت مولفه مدیریت اطلاعات
وضعیت مولفه دیدگاه سیستمی
نمره به کارگیری سیستم اطلاعات منابع انسانی و مولفه های آن
بررسی توزیع متغیر به کارگیری سیستم اطلاعات منابع انسانی و مولفه های آن
بررسی فرضیه های تحقیق
فصل پنجم (نتیجه گیری و بحث و پیشنهاد ها )
مقدمه
توصیف متغیرها
نتایج حاصل از تحلیل های آمار توصیفی
آمار استنباطی
فرضیه های تحقیق
بحث و نتیجه گیری
محدودیت های تحقیق
پیشنهادات
پیشنهادات به تحقیقات آتی
خلاصه فصل
پیوست ها
منابع و ماخذ